Followers

Monday, December 16, 2013

Kita tak akan makan Mc'D lagi...

Salam pagi Isnin...
Perkongsian nih dah lama Su nak tulis tp asyik tertangguh, maklumlah penyakit "kemalasan melampau" melanda sejak akhir2 nih..pening sana, pening sini..harap2 cepatlah berakhir, nk jadi insan rajin semula..insan yg tak reti dok diam..rindu nak buat semua kerja..alih perabot sana..alih perabot sini..mop lantai..menjahit..tanam bunga..ishhhh byk benar kerja2 yg tak boleh buat sekarang.

Baru2 nih Su sekeluarga menghantar kakak ke Ipoh untuk sertai motivasi. Selepas menghantar kakak Su sempatlah ronda2 sekitar Ipoh...habis semua jalan Jay masuk..dan yang lawaknya..stadium hoki pun ditunjuknya. Maklumlah hoki kan dah jadi macam darah daging Jay..byk nostalgia dia kat stadium hoki tuh so Su ikutkan ajer..tp siap warning.."Abg Su tak mahu turun tau..tgk dari luar ajer".

Dah puas pusing2..Su ajak Jay berhenti kat mana2 tempat sbb dah boring dok dalam kereta. Sempatlah kami ke Ipoh Parade. Terkejut juga Su..ramainya Cha Ya Nun Alif..tak rasa mcm kat Malaysia dah..kebetulan ada promosi Astro kat situ..tapi...mc pun terpaksa guna bahasa cina. Memandangkan Ipoh Parade dah macam berada kat China, Hong Kong atau Macau..maka Su pun ajak Jay keluar...pening kepala + sedikit kesal..Oh Malaysiaku..malas citer panjang kang mcm racist plak..walaupun dalam hati nih macam nak nyatakan sesuatu...

Memandangkan perut pun dah lapar Su ajak Jay cari tempat makan..Jay pun tak tahu nak makan kat mana..kalau dulu Ipoh terkenal dgn Nasi Ganja tp kali nih mmg Su tak singgahlah..sbb rekod dah kena tutup sbb kebersihan maka Su takkan menyerah diri ke situ..walaupun "famous".

Pusing punyer pusing kami nampak Jusco..okeylah kita cuba cari food court kat dalam tuh..adeihh lega rasa..lagipun kat food court tu ada playground..bolehlah Ammar dan Zahra, main kat situ..maklumlah budak2 duduk dalam kereta lama2 satu seksaan utk mereka..bila dapat bermain apalagi lepas geramlah merea berdua.

Lepas makan dan jalan2 kami buat keputusan utk keluar dari Jusco..Jay pimpin Ammar dan Su pimpin Zahra. Jay jalan kedepan sedikit dari kami..tetiba..Zahra nampak Mc'D..masa tuh ada promosi Hello Kitty..Zahra dah mula merengek..
"adik nak Hello Titti..adik nak Hello Titti" puas Su memujuk tapi Zahra tak mahu berganjak.
memandangkan Zahra masih kecil dan sukar nak faham, Su terpaksa akur..dgn berat langkah dan berat hati Su melangkah masuk ke Mc' D...

Ya Allah dah lama Su tak beli Mc'D sbb kami sekeluarga boikot Mc'D dan product2 yg menyumbang kepada Israel laknatullah. Walaupun nampak kecil tapi demi rasa kasih dan sayang kami pada rakyat Palestine kami memboikot secara berterusan..tapi..akhirnya demi permintaan anak kecil yg tak tahu apa2 Su terpaksa melupakan sekejap boikot tuh..
"Okey..beli Hello Kitty shj, tak perlu beli makanan" bisik hati Su.

Semasa beratur Su nmpak Jay dan Ammar masuk..cepat2 Su bgtau Jay, Zahra nak Hello Kitty shj.
Ammar plak tgk Su dgn muka pelik dia..pelik dia tetiba mama masuk McD setelah sekian lama memboikot. Sampai di kauter..barulah Su tahu..jika beli set lagi untung berbanding hanya beli toys shj..so su pun beli set..satu untuk Ammar dan satu untuk Zahra..terpaksalah beli dua sbb tak mahu mereka berebut. Selepas habis urusan jual beli kami pun terus bergerak ke kereta.

Actually Su terpaksa menunggu Along (kakak Jay) dan Mama sampai dari Teluk Intan..So kami berhentikan kereta berdekatan Petronas. Su buka nugget McD yg Su beli tadi dan hulurkan pada Ammar.

Tetiba Ammar bertanya
" Mama, boleh makan ke?, halal ke?"
" Boleh Abang, McD nih halal dimakan cuma kita boikot jer sbb sayang saudara Palestine kita"
"Abang tak nak lah mama, abang kesian kat Palestine"
"Mama minta maaf, mama terpaksa beli sbb adik dah merengek tadi, lepas nih kita tak makan lagi"
Akhirnya Ammar akur dan ambil nugget tuh..

Tetapi..tetiba Su rasa betul2 tersentuh sbb sebelum makan Ammar sempat berdoa..

" Maafkan abang  Palestine..abang janji tak makan lagi, hari nih ajer..abang janji abang tak makan lagi"...sblm makan byk kali juga dia confirmkan dgn Su..boleh ke mama?..Su angguk ajer..

Su dan Jay senyum ajer masa tuh..senyum bukan sbb suka anak makan McD..tapi senyum sbb Ammar kuat pendirian ttg boikot nih..dulu Su pernah bawa dia ke ceramah Aqsa Syarif..mulai dari ceramah tuhlah dia mula boikot.

Semoga semangat Jihad sentiasa ada di jiwa anak2..InsyaAllah.
Maafkan mama kerana kadangkala mama juga tewas dan hati nih tak sekuat mana.
"Kita tak akan makan McD lagi..InsyaAllah.







1 comment:

Anonymous said...

salam perkenalan.
da bp blan preggy.sy da 21w.
gdm on insulin jgak.dos yg dberi memg tngi.jd nk ty dr pngalaman.ad pape efek ke pd bby n btl ke bby jd bsr lau gdm ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...